Pompele de vid cu palete radiale cu functionare uscata sunt utilizate intr-o mare varietate de aplicatii industriale.
Acestea functioneaza prin cresterea presiunii prin reducerea volumului. La fel ca in cazul pompelor cu functionare pe baza de ulei, intr-o carcasa cilindrica este pozitionat excentric un rotor. Paletele rotorului sunt pozitionate in interiorul fantei rotorului.
In momentul in care rotorul se roteste, incepe sa actioneze forta centrifuga, iar lamele aluneca pe suprafata interna a cilindrului. Intre cele doua lame se formeaza apoi o celula cu un volum care se schimba constant in timpul rotatiei. Aerul intra din orificiul de intrare intr-o celula pana cand lama din spate ajunge la capatul indepartat al orificiului de intrare, iar celula isi atinge volumul maxim de aer.
Pe masura ce celula se indeparteaza de port, volumul sau devine din ce an ce mai mic, aerul este comprimat si presiunea incepe sa creasca pana cand presiunea din celula o depaseste pe cea din camera de presiune si aerul comprimat iese apoi prin orificiul de iesire.
Unele modele sunt prevazute cu supape de evacuare care opresc refluxul acestui aer evacuat daca s-a atins presiunea maxima. Intr-o pompa de vid, procesul este similar, dar celula da presiune descrescătoare, iar camera este la presiune atmosferica.
Cu pompele de vid sub presiune, capatul inferior al orificiilor de admisie pentru vid este deplasat inainte. Celula poate fi acum umpluta prin a doua intrare. Pentru a evita deteriorarea vidului, acest al doilea orificiu de intrare este situat la aproximativ un segment de celula distanta de orificiul principal de aspiratie. Raportul dintre capacitatile de vid si de presiune poate fi influentat de alegerea orificiului de intrare.